Sekitar 20 Pesawat Penumpang Iran Rosak Akibat Serangan AS-Israel

by Oh! Semput


9
SHARES
113
VIEWS
Posted on 20 Apr 2026 08:01:38

Sekitar 20 pesawat penumpang dilaporkan mengalami kerosakan serius di Iran susulan serangan yang dikaitkan dengan Amerika Syarikat dan Israel, sekali gus menjejaskan sebahagian operasi penerbangan negara itu.

Ketua Persatuan Syarikat Penerbangan Iran, Maqsoud Asadi Samani menjelaskan bahawa angka yang tular sebelum ini yang mendakwa sehingga 40 hingga 60 pesawat terjejas adalah tidak tepat dan tidak mencerminkan keadaan sebenar di lapangan.

Menurut beliau, kerosakan yang berlaku melibatkan pesawat yang sebelum ini digunakan bagi penerbangan domestik dan antarabangsa, menyebabkan sebahagiannya terpaksa dikeluarkan daripada perkhidmatan. Keadaan ini secara langsung mengurangkan jumlah pesawat aktif yang kini dianggarkan sekitar 130 buah berbanding kira-kira 150 sebelum konflik tercetus.

Walaupun begitu, kira-kira 95 peratus kapasiti lapangan terbang di negara tersebut dilaporkan masih berfungsi seperti biasa, membolehkan operasi penerbangan diteruskan dalam keadaan terhad.

Dalam perkembangan berkaitan, konflik yang bermula pada akhir Februari lalu telah mengorbankan ribuan nyawa sebelum kedua-dua pihak bersetuju melaksanakan gencatan senjata sementara pada awal April hasil pengantaraan Pakistan. Bagaimanapun, rundingan awal yang diadakan masih belum mencapai kata sepakat, dan kedua-dua pihak dijangka meneruskan perbincangan dalam usaha meredakan ketegangan yang berlarutan.

Sekitar 20 Pesawat Penumpang Iran Rosak Akibat Serangan AS-Israel first appeared on #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts