by Oh! Semput
Seorang guru wanita berusia 57 tahun berdepan hukuman penjara sehingga 10 tahun serta denda antara RM20,000 hingga RM50,000 selepas dipercayai terlibat dalam insiden merempuh dua pelajar di Sekolah Menengah Kebangsaan Tanjong Mas, yang mengorbankan seorang pelajar perempuan.
Kejadian yang berlaku sekitar tengah hari itu mengakibatkan mangsa berusia 13 tahun meninggal dunia akibat kecederaan parah di kepala, manakala seorang lagi pelajar turut tercedera selepas dirempuh sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) yang dipandu guru berkenaan.
Siasatan awal mendapati kenderaan tersebut dipercayai hilang kawalan selepas pemandu tertekan pedal minyak, sebelum melanggar mangsa yang berada di kawasan hadapan surau sekolah.
Kes berkenaan disiasat di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana menyebabkan kematian akibat pemanduan melulu atau berbahaya, dan pihak polis memaklumkan bahawa wanita tersebut dijangka akan didakwa dalam masa terdekat selepas dibebaskan dengan jaminan.
Insiden ini mencetuskan perhatian ramai memandangkan ia berlaku dalam kawasan sekolah yang sepatutnya menjadi persekitaran selamat untuk pelajar, selain menimbulkan persoalan mengenai aspek keselamatan dan kawalan kenderaan di kawasan berkenaan.
Tragedi tersebut turut mengundang rasa pilu dalam kalangan masyarakat, sekali gus menjadi peringatan tentang risiko besar yang boleh berlaku akibat kecuaian ketika memandu, walaupun tanpa niat.
Rempuh Pelajar Hingga Maut, Guru Wanita Berdepan Hukuman Penjara first appeared on #1 The News Malaysia.