by Oh! Semput
Dua lelaki dilaporkan maut manakala empat lagi cedera parah dalam kemalangan tragis melibatkan sebuah Proton Saga di laluan dari Presint 1 menuju Taman Wetland tengah hari tadi. Kejadian yang berlaku sekitar jam 11.58 pagi itu tercetus apabila kereta berkenaan dipercayai hilang kawalan sebelum terbabas dan merempuh sebatang pokok di tepi jalan.
Menurut maklumat daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) WP Putrajaya, pihak mereka menerima panggilan kecemasan melalui talian NG999 sebelum sebuah jentera dari Balai Bomba dan Penyelamat Presint 14 bersama pasukan EMRS dikejarkan ke lokasi. Pasukan tiba pada jam 12.07 tengah hari dan mendapati beberapa mangsa tercampak keluar dari kenderaan akibat hentaman kuat.
Dua lelaki disahkan meninggal dunia di lokasi, manakala empat mangsa lain yang mengalami kecederaan parah segera dihantar ke hospital untuk rawatan lanjut. Operasi menyelamat turut melibatkan kerja pembersihan kawasan, termasuk memotong pokok yang terlibat bagi memastikan keselamatan pengguna jalan raya.
Insiden ini sekali lagi mengingatkan orang ramai tentang risiko kemalangan akibat kehilangan kawalan kenderaan, terutama di laluan bandar yang sering dilalui pada waktu sibuk. Pihak berkuasa menyarankan pengguna jalan raya agar lebih berhati-hati dan memastikan kenderaan berada dalam keadaan baik sebelum memandu.
Kemalangan di Putrajaya Ragut Dua Nyawa, Empat Lagi Cedera Parah #1 The News Malaysia.