Firdaus Wong Buat Laporan Polis Terhadap China Press Susulan Salah Tafsir Titah Yang di-Pertuan Agong

by Oh! Semput


9
SHARES
118
VIEWS
Posted on 20 Jan 2026 01:01:37

Firdaus Wong telah membuat laporan polis terhadap portal berita China Press selepas mendapati tajuk imej kecil atau thumbnail yang dimuat naik bertulis “tidak tahu bahasa Melayu, jangan duduk Malaysia”, sedangkan titah sebenar Yang di-Pertuan Agong menurut beliau ialah “kalau ada yang tidak terima bahasa Melayu, lebih baik jangan duduk di Malaysia”. Menurut Firdaus, perbezaan frasa antara “tidak tahu” dan “tidak terima” memberi makna yang berbeza dan penyampaian perkataan yang salah dalam thumbnail itu dianggap memutarbelitkan maksud sebenar titah Seri Paduka.

Beliau menegaskan bahawa media seharusnya berhati-hati dalam melaporkan kenyataan rasmi, terutamanya yang melibatkan institusi Diraja dan isu bahasa kebangsaan, supaya tidak menimbulkan salah faham atau ketegangan dalam masyarakat.

Firdaus Wong berkata laporan polis dibuat di Balai Polis Damansara Utama bagi menuntut pertanggungjawaban China Press dan memberi pengajaran supaya perkara seumpama ini tidak berulang.

Beliau turut menyeru orang ramai yang bersetuju dengan tindakan itu untuk membuat laporan polis di balai berhampiran mereka. Isu ini menimbulkan perbincangan hangat di media sosial kerana ia menekankan kepentingan ketepatan dalam penyampaian berita dan penghormatan terhadap titah Yang di-Pertuan Agong, sambil menekankan bahawa media perlu mematuhi prinsip integriti dan tidak memanipulasi perkataan yang boleh disalahtafsir.

Firdaus Wong Buat Laporan Polis Terhadap China Press Susulan Salah Tafsir Titah Yang di-Pertuan Agong #1 The News Malaysia.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts