China Bina “Pulau Terapung” Laut Dalam Tahan Ribut Pertama Di Dunia

by Oh! Semput


9
SHARES
123
VIEWS
Posted on 14 Apr 2026 11:00:21

China telah melancarkan projek mega bernama “Pulau Terapung Laut Terbuka”, sebuah platform untuk penyelidikan laut dalam terapung pertama di dunia.

Dibangunkan oleh Universiti Shanghai Jiao Tong, struktur ini direka untuk menjadi pusat penyelidikan laut dalam yang mampu bertahan dalam keadaan cuaca ekstrem sambil menyediakan ruang stabil untuk saintis menjalankan kajian jangka panjang. .

Struktur ini menggabungkan platform kembar lengkap dengan makmal di mana kapasiti teknologinya membolehkan misi sehingga kedalaman 10,000 meter serta ujian peralatan seberat ratusan tan.

Matlamat utama termasuk eksplorasi ekosistem laut dalam, kajian asal-usul kehidupan, ramalan taufan, serta ujian infrastruktur perlombongan dan tenaga luar pesisir.

Dijangka siap sepenuhnya menjelang 2030, projek ini juga akan memperkukuhkan kerjasama antarabangsa serta mempercepatkan penemuan saintifik tentang misteri lautan dalam.

{suggest}

China Bina “Pulau Terapung” Laut Dalam Tahan Ribut Pertama Di Dunia WISER.MY.

SUMBER ASAL

Leave a Comment:

Related News


Related Posts
Hanya RM1 je
Popular Posts